Oficjalna strona Klubu rasy Rhodesian Ridgeback

Opinie wyrażane na forum są prywatnymi opiniami jego użytkowników i nie reprezentują stanowiska Klubu Rasy Rhodesian Ridgeback.

Klub RR w Polsce Strona Główna Klub RR w Polsce
Oficjalne forum

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum

Poprzedni temat «» Następny temat
Przesunięty przez: admin forum
2010-04-09, 14:38
Możesz nam pomóc przekazując 1% podatku:)
Autor Wiadomość
monika 
ADOPCJE

Wysłany: 2009-12-07, 17:31   Możesz nam pomóc przekazując 1% podatku:)

Ponioewaz Adopcje staly sie oddzialem Fundacji, daje nam to m.in. mozliwosc przyjmowania darowizn i 1 %.
Pozwolę sobie skopiowac wiadomosc Kasi z innego tematu:

Wszystkie wpłaty 1% podatku, aby były uznane przez Urząd Skarbowy, muszą być dokonywane na ogólne konto Fundacji ForAnimals z dopiskiem "Rhodesiany" i jeśli wpłata będzie dotyczyła konkretnego psa to proszę następnie podać jego imię.

Konto ForAnimals: 02 1020 2313 0000 3102 0161 2043
KRS:0000265307

Jest to konieczne ze względu na przepisy.
1 % moga przyjmowac organizacje, które miały status organizacji pożytku publicznego na dzień 30 listopada 2009roku, a my niestety nie zdążyliśmy :-(
Fundacja jednak zgodziła się udostępnić nam do tych celów swoje konto. Księgowa Fundacji przedstawi wyciąg wpłat z naszym dopiskiem i przeleje je na nasze subkonto.

Takie utrudnienie nastapi tylko tym razem - w przyszłym roku podatkowym będzie już ok, ponieważ w styczniu nasz Oddział zostanie wpisany do KRS :mrgreen:
Ostatnio zmieniony przez admin forum 2010-04-09, 14:48, w całości zmieniany 4 razy  

MagdaRR 

Wysłany: 2009-12-07, 17:35   

Dziewczyny idziecie jak BURZA!!! :-) Bardzo się cieszę i serdecznie gratuluję raz jeszcze :-)

Krzychu 

Wysłany: 2009-12-07, 19:54   

monika napisał/a:
Wszystkie wpłaty 1% podatku, aby były uznane przez Urząd Skarbowy, muszą być dokonywane na ogólne konto Fundacji ForAnimals z dopiskiem "Rhodesiany" i jeśli wpłata będzie dotyczyła konkretnego psa to proszę następnie podać jego imię.

Jak dotąd kilka razy przekazywałem 1% na różne "psie" cele ale jeszcze ani razu nie wpłacałem żadnych pieniędzy osobiście. Ten 1% zawsze przekazywał fiskus. Jak w takim przypadku odpowiednio "skierować" pieniądze?

Juzek 
KLUBOWICZ

Wysłany: 2009-12-07, 20:02   

[/quote]
Jak w takim przypadku odpowiednio "skierować" pieniądze?[/quote]

My w tamtym roku przekazywaliśmy pieniądze na schronisko w Łodzi. W pit jest taka rubryka, w której wpisujesz, gdzie chcesz i na jaki cel przekazać pieniądze. U nas coś się nie zgadzało i Urząd Skarbowy wezwał nas, żeby wyjaśnić na jakie konto mają być w końcu przesłane pieniądze.
Myślę, że przy składaniu deklaracji podatkowej powinieneś zapytać czy wszystko jest ok, i czy to jest dla urzędników jasne, gdzie mają być przelane pieniądze. Lepiej się upewnić i byc spokojnym w tym względzie.

Krzychu 

Wysłany: 2009-12-07, 20:07   

Bardziej chodziło mi o to w jaki sposób zaznaczyć, że na rhodesiany skoro bejmy idą na wspólne konto fundacji.

Juzek 
KLUBOWICZ

Wysłany: 2009-12-07, 20:22   

Z tego co czytam powyżej to fundacja , jeśli będzie dopisek "rhodesiany" oddzielnie będzie traktowała te pieniądze, właśnie na cele związane z adopcja rhodesianów i pomoca dla nich. W mojej instytucji , w której pracuje jest bardzo wiele rożnych celow, ale jeśli jest określony dopisek, to mozna znaleźć te pieniądze i przeznaczać na konkretny cel. Myślę, że ta fundacja ma już w tym zakresie duże doświadczenie, nie martw się, deklarację trzeba wypełnic tylko zgodnie z tym co podaly dziewczyny :)

Krzychu 

Wysłany: 2009-12-07, 20:29   

Spojrzałem na PITa i rzeczywiście jest tam rubryka P służąca do tego celu, o którym mówimy.
A konkretnie pozycja 309.

Almika 
ADOPCJE

Wysłany: 2009-12-08, 12:56   

Na zeznaniu powinno to wygladać mniej wiecej tak:

Oczywiście w zależności od rodzaju PIT będą to inne numery pól. Przykład dotyczy PIT-37. Ważne jest aby dopisać "1% na Rodezjany" w polu z opisem -cel szczególowy. Zaznaczenie pola "Wyrażam zgodę" spowoduje, że Urząd Skarbowy ujawni Fundacji dane osoby dokonującej wpłaty. Jest to dadatkowa możliwość weryfikacji wpłat.

W razie wątpliwości pytajcie :-D
Z pewnością będziemy się Wam jeszcze wiele razy w tym temacie przypominać na początku roku :mrgreen:

Krzychu 

Wysłany: 2010-01-23, 23:35   

Może warto przykleić ten wątek jako ważny by nie zniknął w gąszczu? Tym bardziej, że zbliża się okres składania zeznań.

PiotrekS 
KLUBOWICZ

Wysłany: 2010-03-13, 13:53   

Czy zapis "Na RHODESIANY" jest też poprawny?
We wzorcy jest dodatkowy (1%), oraz zapis spolszczony.

Jeśli zapisałem błędnie, to musiałbym przepisywac PIT-a, a jeszcze nie puściłem.

PiotrekS

Almika 
ADOPCJE

Wysłany: 2010-03-14, 20:19   

Piotrek zapis jest ok. Księgowa Fundacji będzie zwracała uwagę na każdy tytuł wpłaty zawieracjący nazwę "rhodesian".
Bardzo dziękuję, że o nas pomyślałeś :mrgreen:

Jutrzenka 

Wysłany: 2010-04-30, 15:11   

Moje 1% też poszło choć boję się że nie trafi na rodki - bo pani licząca mój pit hasło " Na rodezjany" wpisała w polu 127 a nie 128 :-( Spostrzegłam się na kopii, gdy pit już poszedł :-(
Mój pies jest fajny :-D

Almika 
ADOPCJE

Wysłany: 2010-04-30, 15:59   

Asiu,
Może uda nam sie to jakoś odkręcić. Napiszę do Ciebie na priv jak to zrobić :-D

Odpowiedz do tematu