Przesunięty przez: admin forum 2010-04-09, 14:38 |
Możesz nam pomóc przekazując 1% podatku:) |
| Autor |
Wiadomość |
monika
ADOPCJE

Wiek: 30 Dołączyła: 17 Paź 2007 Posty: 2029 Skąd: Gliwice
|
Wysłany: 2009-12-07, 17:31 Możesz nam pomóc przekazując 1% podatku:)
|
|
|
Ponioewaz Adopcje staly sie oddzialem Fundacji, daje nam to m.in. mozliwosc przyjmowania darowizn i 1 %.
Pozwolę sobie skopiowac wiadomosc Kasi z innego tematu:
Wszystkie wpłaty 1% podatku, aby były uznane przez Urząd Skarbowy, muszą być dokonywane na ogólne konto Fundacji ForAnimals z dopiskiem "Rhodesiany" i jeśli wpłata będzie dotyczyła konkretnego psa to proszę następnie podać jego imię.
Konto ForAnimals: 02 1020 2313 0000 3102 0161 2043
KRS:0000265307
Jest to konieczne ze względu na przepisy.
1 % moga przyjmowac organizacje, które miały status organizacji pożytku publicznego na dzień 30 listopada 2009roku, a my niestety nie zdążyliśmy
Fundacja jednak zgodziła się udostępnić nam do tych celów swoje konto. Księgowa Fundacji przedstawi wyciąg wpłat z naszym dopiskiem i przeleje je na nasze subkonto.
Takie utrudnienie nastapi tylko tym razem - w przyszłym roku podatkowym będzie już ok, ponieważ w styczniu nasz Oddział zostanie wpisany do KRS |
_________________ Pozdrawiamy :) Monika & Bu
www.adopcjerr.pl
 |
| Ostatnio zmieniony przez admin forum 2010-04-09, 14:48, w całości zmieniany 4 razy |
|
|
|
 |
MagdaRR

Wiek: 28 Dołączyła: 17 Paź 2007 Posty: 2171 Skąd: Hamburg/Toruń
|
Wysłany: 2009-12-07, 17:35
|
|
|
Dziewczyny idziecie jak BURZA!!! Bardzo się cieszę i serdecznie gratuluję raz jeszcze |
_________________ Pozdrawiamy
Elfia Sfora
 |
|
|
|
 |
Krzychu

|
Wysłany: 2009-12-07, 19:54
|
|
|
| monika napisał/a: | Wszystkie wpłaty 1% podatku, aby były uznane przez Urząd Skarbowy, muszą być dokonywane na ogólne konto Fundacji ForAnimals z dopiskiem "Rhodesiany" i jeśli wpłata będzie dotyczyła konkretnego psa to proszę następnie podać jego imię.
|
Jak dotąd kilka razy przekazywałem 1% na różne "psie" cele ale jeszcze ani razu nie wpłacałem żadnych pieniędzy osobiście. Ten 1% zawsze przekazywał fiskus. Jak w takim przypadku odpowiednio "skierować" pieniądze? |
_________________ Gośka&Krzychu&Fiona&Lordi&Tora&3lwiątka:)

|
|
|
|
 |
Juzek
KLUBOWICZ
|
Wysłany: 2009-12-07, 20:02
|
|
|
[/quote]
Jak w takim przypadku odpowiednio "skierować" pieniądze?[/quote]
My w tamtym roku przekazywaliśmy pieniądze na schronisko w Łodzi. W pit jest taka rubryka, w której wpisujesz, gdzie chcesz i na jaki cel przekazać pieniądze. U nas coś się nie zgadzało i Urząd Skarbowy wezwał nas, żeby wyjaśnić na jakie konto mają być w końcu przesłane pieniądze.
Myślę, że przy składaniu deklaracji podatkowej powinieneś zapytać czy wszystko jest ok, i czy to jest dla urzędników jasne, gdzie mają być przelane pieniądze. Lepiej się upewnić i byc spokojnym w tym względzie. |
|
|
|
 |
Krzychu

|
Wysłany: 2009-12-07, 20:07
|
|
|
| Bardziej chodziło mi o to w jaki sposób zaznaczyć, że na rhodesiany skoro bejmy idą na wspólne konto fundacji. |

|
|
|
|
 |
Juzek
KLUBOWICZ
|
Wysłany: 2009-12-07, 20:22
|
|
|
| Z tego co czytam powyżej to fundacja , jeśli będzie dopisek "rhodesiany" oddzielnie będzie traktowała te pieniądze, właśnie na cele związane z adopcja rhodesianów i pomoca dla nich. W mojej instytucji , w której pracuje jest bardzo wiele rożnych celow, ale jeśli jest określony dopisek, to mozna znaleźć te pieniądze i przeznaczać na konkretny cel. Myślę, że ta fundacja ma już w tym zakresie duże doświadczenie, nie martw się, deklarację trzeba wypełnic tylko zgodnie z tym co podaly dziewczyny :) |
|
|
|
 |
Krzychu

|
Wysłany: 2009-12-07, 20:29
|
|
|
Spojrzałem na PITa i rzeczywiście jest tam rubryka P służąca do tego celu, o którym mówimy.
A konkretnie pozycja 309. |

|
|
|
|
 |
Almika
ADOPCJE

|
Wysłany: 2009-12-08, 12:56
|
|
|
Na zeznaniu powinno to wygladać mniej wiecej tak:
Oczywiście w zależności od rodzaju PIT będą to inne numery pól. Przykład dotyczy PIT-37. Ważne jest aby dopisać "1% na Rodezjany" w polu z opisem -cel szczególowy. Zaznaczenie pola "Wyrażam zgodę" spowoduje, że Urząd Skarbowy ujawni Fundacji dane osoby dokonującej wpłaty. Jest to dadatkowa możliwość weryfikacji wpłat.
W razie wątpliwości pytajcie
Z pewnością będziemy się Wam jeszcze wiele razy w tym temacie przypominać na początku roku |
_________________ "Każdy z nas ma we wnętrzu muzyczkę, która mu akompaniuje. Jeśli inni ją także słyszą, nazywa się to osobowość"- G. Cesbron
 |
|
|
|
 |
Krzychu

|
Wysłany: 2010-01-23, 23:35
|
|
|
| Może warto przykleić ten wątek jako ważny by nie zniknął w gąszczu? Tym bardziej, że zbliża się okres składania zeznań. |

|
|
|
|
 |
PiotrekS
KLUBOWICZ
|
Wysłany: 2010-03-13, 13:53
|
|
|
Czy zapis "Na RHODESIANY" jest też poprawny?
We wzorcy jest dodatkowy (1%), oraz zapis spolszczony.
Jeśli zapisałem błędnie, to musiałbym przepisywac PIT-a, a jeszcze nie puściłem.
PiotrekS |
|
|
|
 |
Almika
ADOPCJE

|
Wysłany: 2010-03-14, 20:19
|
|
|
Piotrek zapis jest ok. Księgowa Fundacji będzie zwracała uwagę na każdy tytuł wpłaty zawieracjący nazwę "rhodesian".
Bardzo dziękuję, że o nas pomyślałeś |
_________________ "Każdy z nas ma we wnętrzu muzyczkę, która mu akompaniuje. Jeśli inni ją także słyszą, nazywa się to osobowość"- G. Cesbron
 |
|
|
|
 |
Jutrzenka

Wiek: 29 Dołączyła: 30 Sie 2008 Posty: 333 Skąd: Tarnowo Podgórne
|
Wysłany: 2010-04-30, 15:11
|
|
|
Moje 1% też poszło choć boję się że nie trafi na rodki - bo pani licząca mój pit hasło " Na rodezjany" wpisała w polu 127 a nie 128 Spostrzegłam się na kopii, gdy pit już poszedł |
_________________ Pozdrawiamy
Asia & Fortuś
|
 |
Almika
ADOPCJE

|
Wysłany: 2010-04-30, 15:59
|
|
|
Asiu,
Może uda nam sie to jakoś odkręcić. Napiszę do Ciebie na priv jak to zrobić |
 |
|
|
|
 |
|
|